Aké podmienky musím spĺňať ak chcem ísť do kurzu SBS? - Všetko o súkromnej bezpečnosti
Všetko o súkromnej bezpečnosti

Aké podmienky musím spĺňať ak chcem ísť do kurzu SBS?

Odbornú prípravu SBS, teda kurz SBS môže absolvovať každý. Dokonca aj na skúšku odbornej spôsobilosti sa môže prihlásiť každý, kto absolvoval kurz SBS. Napriek tomu, ak aj úspešne zvládnete kurz a skúšku odbornej spôsobilosti SBS, Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vám preukaz odbornej spôsobilosti SBS vydá len vtedy, ak spĺňate podmienku bezúhonnosti a spoľahlivosti podľa zákona o súkromnej bezpečnosti. Ak absolvujete kurz SBS, úspešne zvládnete skúšku a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vám vydá preukaz SBS, na to aby ste sa mohli zamestnať v súkromnej bezpečnostnej službe musíte ešte spĺňať ďalšie podmienky ustanovené v zákone o súkromnej bezpečnosti ako napríklad vekový cenzus, spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a ďalšie.

Podľa zákona o súkromnej bezpečnosti nie ste bezúhonný ak ste boli právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin alebo za iný trestný čin, za ktorý vám bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody v dĺžke viac ako 12 mesiacov (teba, ak ste boli vo väzení za neúmyselný trestný čin viac ako 12 mesiacov). Podmienku bezúhonnosti spĺňate napriek uvedeným dôvodom v prípade ak sa na vás hľadí ako by ste neboli odsúdený. Na odsúdeného sa hľadí ako by nebol odsúdený, ak mu bol trest zahladený. Rovnako sa na odsúdeného hľadí ako by nebol odsúdený, ak mu bola uložená tzv. podmienka (trest odňatia slobody s podmienečným odkladom) a on sa osvedčil, alebo odkedy sa má za to že sa osvedčil. Trest, ktorý vám bol uložený vám zahladzuje súd. Súd môže zahladiť odsúdenie, ak ste po výkone alebo odpustení trestu, alebo po premlčaní jeho výkonu viedli riadny život nepretržite po Trestným zákonom stanovenú dobu (táto doba sa líši podľa dĺžky uloženého trestu). Súd môže vo výnimočných prípadoch túto dobu skrátiť. Súd zahladzuje len trest odňatia slobody! Všetky ostatné tresty sa zahladia ich vykonaním. Trest domáceho väzenia,  trest povinnej práce, peňažný trest, trest prepadnutia majetku, trest prepadnutia veci, trest zákazu činnosti, trest zákazu pobytu, trest zákazu účasti na verejných podujatiach, trest straty čestných titulov a vyznamenaní, trest straty vojenskej a inej hodnosti a trest vyhostenia sa zahladzujú ich vykonaním. Odsúdenie zahladzuje tiež prezident Slovenskej republiky udelením milosti alebo amnestiou. Na rozdiel od zahladenia trestu, odsúdený sa pri podmienke osvedčí, ak v skúšobnej dobe viedol riadny život a riadne vykonal iné uložené sankcie a plnil uložené obmedzenia a povinnosti.

Bezúhonný podľa zákona o súkromnej bezpečnosti ďalej nie je ten, komu súd alebo správny orgán uložil zákaz činnosti, ktorá súvisí s činnosťou podľa zákona o súkromnej bezpečnosti alebo ktorá je obsahom pracovnoprávneho vzťahu podľa zákona o súkromnej bezpečnosti, do skončenia výkonu zákazu činnosti.

Bezúhonnosť sa podľa zákona o súkromnej bezpečnosti preukazuje odpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace a čestným vyhlásením, že osobe správny orgán neuložil zákaz činnosti uvedenej v predchádzajúcom odseku. Osoba, ktorá sa za posledných desať rokov nepretržite zdržiavala viac ako šesť mesiacov mimo územia Slovenskej republiky, preukazuje svoju bezúhonnosť aj dokladom obdobným odpisu z registra trestov zo štátu, v ktorom sa viac ako šesť mesiacov nepretržite zdržiavala, a jeho preklad do štátneho jazyka vyhotovený prekladateľom alebo tlmočníkom. AK nemôže takýto doklad zabezpečiť, pretože jej ho štát nevydá, predloží čestné vyhlásenie, že nebola v cudzine uznaná vinnou z trestného činu, pre ktorý nemôže byť považovaná za bezúhonnú.

Spoľahlivosť podľa zákona o súkromnej bezpečnosti kladie zvýšené nároky na osoby podieľajúce sa na činnosti súkromných bezpečnostných služieb. Podľa zákona o súkromnej bezpečnosti sa za spoľahlivú osobu nepovažuje ten, kto:

  1. preukázateľne nadmerne požíva alkoholické nápoje alebo preukázateľne požíva iné návykové látky, 
  2. bol v posledných dvoch rokoch uznaný vinným z priestupku na úseku ochrany pred alkoholizmom a inými toxikomániami, z priestupku na úseku používania výbušnín, z priestupku na úseku strelných zbraní a streliva, za ktorý mu bola uložená pokuta nad 100 eur, z priestupku na úseku obrany Slovenskej republiky, z priestupku proti verejnému poriadku spáchaného neuposlúchnutím výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci, z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu spáchaného drobným úmyselným ublížením na zdraví alebo z priestupku proti majetku,
  3. bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin a od vykonania trestu neuplynuli tri roky,
  4. je trestne stíhaný za úmyselný trestný čin,
  5. bol trestne stíhaný za úmyselný trestný čin a trestné stíhanie bolo právoplatne podmienečne zastavené, ak sa ešte neskončila skúšobná doba alebo ten kto
  6. podľa zistení Ministerstva vnútra Slovenskej republiky alebo krajského riaditeľstva Policajného zboru neposkytuje záruku, že bude pri vykonávaní činnosti podľa zákona o súkromnej bezpečnosti dodržiavať všeobecne záväzné právne predpisy, povinnosti vyplývajúce z rozhodnutí a iných opatrení vydaných podľa zákona o súkromnej bezpečnosti a že bude činnosť podľa zákona o súkromnej bezpečnosti vykonávať poctivo.

Spoľahlivosť sa preukazuje rovnakými dokladmi ako bezúhonnosť a naviac aj čestným vyhlásením o tom, že osoba, ktorá preukazuje svoju spoľahlivosť nebola v posledných dvoch rokoch uznaná vinnou zo spáchania niektorého z priestupkov uvedených v predchádzajúcom odseku a že nie je u nej iná prekážka uvedená v predchádzajúcom odseku.

Exit mobile version