Preukaz SBS vs. licencia SBS. Aký je v tom rozdiel? - Všetko o súkromnej bezpečnosti
Všetko o súkromnej bezpečnosti

Preukaz SBS vs. licencia SBS. Aký je v tom rozdiel?

Otázka čitateľa:

Dobrý deň. V poslednom vašom článku som čítal, že riešením situácie s vrátnikmi v našej firme by bola licencia SBS a zamestnanci, ktorí sú držitelia preukazov SBS. V tom je rozdiel? To nie je to isté? Ako to vlastne je?

Naša odpoveď:

Táto otázka napriek tomu, že nie je príliš zložitá zaznieva často. Najmä laická verejnosť má trošku zmätok v tom, čo je preukaz SBS a čo licencia SBS.

Preukaz SBS alebo preukaz odbornej spôsobilosti, ako ho nazýva zákon o súkromnej bezpečnosti je verejná listina. Držba preukazu SBS jeho držiteľa oprávňuje vykonávať jednotlivé činnosti podľa zákona o súkromnej bezpečnosti, ide najmä o fyzickú ochranu a pátranie. Držiteľ preukazu odbornej spôsobilosti má zároveň určité práva a povinnosti. S trochou zveličenia by sa to dalo jednoducho prirovnať k vodičskému preukazu, zbrojnému preukazu, zváračskému preukazu, a pod.. Z jeho podstaty vyplýva, že držiteľom preukazu SBS môže byť len fyzická osoba. Kto chce byť držiteľom preukazu SBS musí absolvovať kurz SBS a po ňom zložiť skúšku (teda okrem určitých zákonom ustanovených výnimiek) pred trojčlennou komisiou zloženou so zástupcov Policajného zboru a Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Preukaz SBS vydáva Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Bez preukazu SBS sa v Slovenskej republike v súkromných bezpečnostných službách na akejkoľvek pracovnej pozícii nezaobíde nik. S výnimkou  zamestnancov, ktorí sa vzhľadom na svoje pracovné zaradenie nezúčastňujú na výkone bezpečnostnej služby a ktorí neprichádzajú do styku s informáciami týkajúcimi sa bezpečnostnej služby. Sú to napríklad sekretárky, ekonómky, upratovačky, rôzny obslužný personál a pod..

Licencia SBS slúži na získanie oprávnenia prevádzkovať bezpečnostnú službu (dalo by sa povedať že ide o oprávnenie výkonom bezpečnostnej služby poverovať iné fyzické osoby, držiteľov preukazu SBS). Bezpečnostnou službou pritom treba rozumieť strážnu službu, profesionálnu cezhraničnú prepravu eurovej hotovosti cestnou dopravou, detektívnu službu a odbornú prípravu a poradenstvo. To znamená, že držiteľ licencie SBS je oprávnený zamestnávať držiteľov preukazu SBS ako strážnikov (rozumej tiež tzv. vrátnikov, alebo akokoľvek inak nazvané osoby podieľajúce sa na bezpečnostnej službe), detektívov, osobnú ochranu, ochranu prevozu finančnej hotovosti, alebo iného majetku a pod.. Licencia SBS je akési „živnostenské oprávnenie“ na prevádzkovanie bezpečnostnej služby. Toto prirovnanie nie je úplne správne, ale na predstavu poslúži celkom trefne. Úplne správne nie je preto, že pri slove „živnosť“ si väčšina ľudí automaticky predstaví podnikanie (tvorba zisku, poskytovanie služieb tretej osobe za odplatu, a pod.). Zákon o súkromnej bezpečnosti však z tohto ponímania SBS-iek ako služieb poskytovaných za účelom dosahovania zisku pre tretie osoby ustanovil určitú anomáliu vo vzťahu k podnikaniu, pretože ustanovil tzv. vlastnú ochranu. Jej účelom nie je dosahovanie zisku, ani jej poskytovanie pre tretiu osobu. Tu ide o prípad, ak ktokoľvek, či už bežný občan, fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba dospeje k názoru, že svoj majetok nie je schopný ochrániť vlastnými silami, alebo z iného dôvodu sa rozhodne namiesto zabezpečenia klasických komerčných SBS-iek zamestnať vlastných ľudí – zamestnancov. V tomto prípade zákon o súkromnej bezpečnosti hovorí o vlastnej ochrane: „Vlastná ochrana je prevádzkovanie bezpečnostnej služby pre vlastnú potrebu, ak je zabezpečovaná aspoň jednou osobou v pracovnoprávnom vzťahu“. Tu sa dostávame najmä k tým tzv. vrátnikom, ochrankárom a pod., ktorí strážia mňa, prípadne môj vlastný závod, môj sklad, môj obchod, no proste moje veci. Pri ich činnosti ide jednoznačne o vlastnú ochranu vymedzenú zákonom o súkromnej bezpečnosti. V takomto prípade musí byť ich zamestnávateľ držiteľom licencie na prevádzkovanie vlastnej ochrany v príslušnom požadovanou rozsahu (strážnej služby, detektívnej služby, …) a zamestnanci musia byť držitelia preukazov SBS a spĺňať ďalšie zákonom o súkromnej bezpečnosti vyžadované podmienky. Ďalším rozdielom oproti preukazom SBS je, že pred vydaním licencie jej držiteľ nemusí absolvovať kurz SBS a skúšku odbornej spôsobilosti, ale jej vydaniu predchádza určitý proces preverovania. Licencie SBS vydávajú krajské riaditeľstvá Policajného zboru s výnimkou licencie na prevádzkovanie profesionálnej cezhraničnej prepravy eurovej hotovosti cestnou dopravou, ktorú vydáva Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Na otázku, čo vlastne musí spĺňať držiteľ licencie SBS, držiteľ licencie na prevádzkovanie vlastnej, držiteľ preukazu SBS a ďalšie otázky Vám radi odpovieme v našich článkoch. Tak sledujte naše stránky naďalej.

Exit mobile version