Ako prebieha kurz SBS a kedy dostanem preukaz ? - Všetko o súkromnej bezpečnosti
Všetko o súkromnej bezpečnosti

Ako prebieha kurz SBS a kedy dostanem preukaz ?

Na začiatok si musí každý dobre zvážiť na čo bude preukaz SBS potrebovať. Zákon o súkromnej bezpečnosti totiž ustanovil tri typy preukazov odbornej spôsobilosti.

Preukaz typ S pre osoby poverené výkonom fyzickej ochrany a pátrania.

Preukaz typu P pre osoby poverené výkonom fyzickej ochrany, pátrania, odbornej prípravy a poradenstva a pre prevádzkovateľov.

Preukaz typu CIT pre osoby poverené profesionálnou cezhraničnou prepravou eurovej hotovosti cestnou dopravou, pre osoby poverené výkonom fyzickej ochrany, pátrania, odbornej prípravy a poradenstva a pre prevádzkovateľov.

Rovnako sú označené aj kurzy SBS (zákon o súkromnej bezpečnosti používa pojem odborná príprava), teda kurz SBS typu S, kurz SBS typu P alebo kurz SBS typu CIT.

Kto bude vykonávať len samotnú bezpečnostnú službu, či už ako strážnik, detektív, osobná ochrany a podobne, ten musí byť držiteľom preukaz typu S. Kto sa však plánuje uplatniť v riadiacich a štatutárnych orgánoch bezpečnostných služieb musí byť držiteľom preukazu P. Preukaz SBS typu CIT je zasa pre osoby, ktoré sa budú podieľať na cezhraničnej preprave peňazí.

Každý kurz na získanie jednotlivých typov preukazov je iný a jeho rozsah ustanovuje vyhláška Ministerstva vnútra č. 634/2005 Z. z. ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 473/2005 Z.z. o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o súkromnej bezpečnosti) s ohľadom na rozsah preberanej látky. Kurz na získanie preukazu odbornej spôsobilosti typu S je v rozsahu 78 vyučovacích hodín, kurz na získanie preukazu odbornej spôsobilosti typu P je v rozsahu 100 vyučovacích hodín a kurz na získanie preukazu odbornej spôsobilosti typu CIT je až v rozsahu 268 vyučovacích hodín. Jedna vyučovacia hodina pritom trvá 45 minút.

Po absolvovaní kurzu SBS školiteľ prihlási poslucháča na skúšku odbornej spôsobilosti, ktorá sa skladá z písomného testu a ústnej časti. Po úspešnom zvládnutí tejto skúšky je poslucháčovi vydaný príslušný preukaz SBS.

Exit mobile version